ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

Moja TildaProbudio sam se uz trzaj. Čitavo mi se tijelo napelo i trznulo i idući sam trenutak buljio u crnilo noći širom otvorenih očiju, nastojeći probiti tamu. Mrzio sam takva buđenja. Jednog sam trenutka sretno i mirno uživao u spavanju, a idućeg trenutka bio bačen u pakao života. 
Želudac mi se, naravno, bunio. Kao što bi svaki put bunio poslije pijanke. A bogami, jučerašnja je pijanka bila sve samo ne svakidašnja. Tilda i ja smo počeli pijuckati već u rano jutro, prisjetio sam se pokušavajući obliznuti suhe i ispucale usne. Pekle su me zbog mnogobrojnih popušenih cigareta. Pri piću, postajao sam lančani pušač i palio sam jednu cigaretu za drugom. 
Zastenjao sam i počeo ustajati, a u glavi mi je tutnjala podzemna željeznica. Tilda je mirno ležala pored mene i mrzio sam je zbog toga. Kako može tako mirno spavati, dok mene muke razdiru? Izvlačeći se iz zajedničkog kreveta, prisjetio sam se sinoćnje prepirke, ali da me ubijete, nisam se mogao sjetit zbog čega smo se prepirali. Tilda ima dugu jezičinu i poganu i sigurno me je izazvala bljujući otrov prema meni, kao što je to učinila već bezbroj puta. 
Teturajući dugim i uskim hodnikom do kupaonice, prisjetio sam se Tildinih zelenih očiju protekle noći. Nije bilo ljubavi u njima: samo mržnje. Gole i ubojite mržnje.

- Gade! - vriskala je, a meni se činilo da je i sad, ovog trenutka čujem i vidim onako pijanu i divljeg sjaja u očima, dok joj se lice razvuklo u ružnu grimasu mržnje. - Nisi muško! Gad si! Gad!
Raspalio sam je nadlanicom preko velikih brbljavih usta. Jedino tako se mogao zaustaviti nadirući otrov iz njih, znao sam to već iz mnogih ranijih svađa sa Tildom. Glava joj je poletjela u stranu, a plava, bolje reći prljavo-žuta kosa se zatresla, zaplesala pod električnim osvjetljenjem.
- Gade! - vrisnula je ponovo. 
Tresnuo sam se je još jednom. Obično bi začepila nakon prvog udarca, ali ovog je puta popila suviše i nije se mogla suzdržati. Ili nije željela.
- Jebeni gade! - vrisnula je i skočila na noge sa stolice na kojoj je sjedila.
Nasmijao sam se i ustao da na nogama dočekam njen napad. Zamahala je rukama nevješto i pijano prema mom licu. Bez po muke sam izbjegao njene nevješte udarce i raspalio je krvnički po lajavoj gubici. Bilo je blizu tri ujutro i želio sam piti na miru, a ne da mi luda kučka kvari uživanje.
Zateturala je unazad boreći se sačuvati ravnotežu. Bila je suviše pijana da bi uspjela u tome. Pala je na leđa i glavom sasvim pristojno zveknula o kameni pod kuhinje u kojoj smo se nalazili. Zvuk je odjeknuo šuplje, a Tilda je zajaukala.
- Povrijedio si me - rekla je nekako se uspravivši i sjedeći raširenih nogu na kuhinjskom podu i pipajući tjeme: vidio sam da su joj vršci prstiju pocrvenjeli. 
Nasmijao sam joj se u lice. Umjesto odgovora.
- Idem u krevet - rekla je s mukom ustajući s poda i uspjevši u tome tek pri četvrtom ili petom pokušaju, buljeći u okrvavljene prste. - Loči sam, pijanduro jebena. 
Ponovo sam se nasmijao. Sve sam to proživio toliko puta, da se uopće nisam ni uzbudio. Prošla su vremena kad su me Tildine riječi vrijeđale, boljele. Već sam odavno bio ravnodušan na njih, ali joj to nisam želio pokazati. Neka misli da me boli otrov kojeg sipa na mene. 
Dovršio sam bocu i odbauljao u krevet do Tilde. Hrkala je silno glasno i vrlo se dobro sjećam, da sam je raspalio laktom u rebra. Tilda je zajaukala, okrenula se na bok, okrenuvši mi leđa, a ja sam opružio pored žene koju više nisam volio i koja više ni mene nije voljela.

Sad, ujutro, dok sam preturao po stanu tražeći bilo što za popiti, mrzovoljno sam se pitao, u kojem li je to trenutku naš zajednički život postao pakao. Ništa nije bilo za popiti. Potiho sam psovao. Prevrnuo sam svako skrovito mjesto Tilde, za koje je ona mislila da ne znam za njih. Ništa, ni kapi! 
Grubo sam otvorio vrata spavaće sobe i zaurlao prema krevetu u tami:
- Tilda! Diži se! Moramo po piće.
Nije odgovorila. Nije se ni pomakla. Opsovao sam potiho. Već sam poznavao to njeno stanje. Kad bi previše potegla, obično bi prespavala čitav dan. A bogami, sinoć je dobro potegla ...
Pokupio sam svu lovu koju sam mogao pronaći po Tildinim torbicama i staklenkama u kojima je imala običaj sakriti ponešto. Ni za to nije znala da ja znam. Prepuna je bila tajni koje za mene nisu to više bile. Prebrojavajući lovu, izašao sam iz stana i krenuo na piće. Neka ludara spava. Ja ću popiti dva-tri pića, da mi krvotok proradi, pa se vratiti na jelo, kojeg će Tilda u međuvremenu pripraviti. Uvijek je bilo tako. 

Ali ne i ovog puta. Čim sam otvorio vrata stana, u lice me udarila čudna tišina. Pomislio sam, kako Tilda još uvijek spavanjem istjeruje svoje pijanstvo iz sebe i noseći bocu u ruci, ušao sam u spavaću sobu. Ležala je u sasvim istom položaju kao i jutros rano, kad sam je uzalud urlajući, pokušao probuditi.
- Hajde, stara - rekao sam meko: maznuo sam nekoliko pića i nisam se osjećao ratoborno, već prije nekako meko, popustljivo. - Vrijeme je ustati!
Pružio sam ruku prema uspavanoj Tildi i blago je prodrmao. Zatim sam je prodrmao još jednom, ovog puta malo jače i duže. Nije reagirala i odjednom sam shvatio, da Tilda više ni na što neće reagirati. Gledao sam u veliku oteklinu na njenoj glavi iz koje je izvirala tanka i crna traka krvi šarajući apstraktnu sliku na jastučnici. Krv je već bila sasvim kruta, nisam je morao dotaknuti da bih se u to uvjerio. Prestala je već odavno teći.
Sjeo sam do Tilde, potegao iz boce i zaplakao. Što ću sad bez nje? Bez moje Tilde? Bez Tilde koja ...Copyright © 2012. by misko - zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora. 

Nema komentara: