četvrtak, 28. lipnja 2007.

GalebŽivotni mu je poziv bio biti "galeb". Počeo je sa navršenih šesnaest i trajalo je i dalje. Za njega, Erosa, jednog od "galeba", vrijeme kao da je stalo. Jedini mu je cilj bio: "povaliti što više žena u kratkom i slatkom ljetnom razdoblju, kad lijepe strankinje navale na more i u moj zagrljaj", kako je često sam govorio u društvu, uz čašicu, kad bi mu se jezik razvezao, omamljen i opušten pićem i prijateljima, atmosferom, svim onim što donosi ljeto i što je Eros toliko volio i za to živio. Sva ostala godišnja doba, za Erosa su bila samo priprema za vruće ljeto prepuno toplih zagrljaja!

Svoje je vlastite ljepote postao svjestan još kao dijete: sve su ga žene cmakale i govorile mu kako je sladak, pritiskujući ga uz grudi, a on bi udisao miris žene i već mu se tada jako sviđao taj puteni miris koji ga uzbuđivao, a da nije bio ni svjestan toga. Zavolio je ženski dodir za sva vremena. I miris ženskog tijela. Postao je zaljubljen u sve žene, a da nikad nije volio samo jednu, posebnu.

Imao je svega šesnaest godina, tog davnog početka ljeta, kad se slušala glazba Beach Boys, Beatlesa, Janis Joplin i ostalih iz iste garde, koju je on zvao "Stara dobra nenadjebiva mjuza", kad je otkrio svoj nepobitni talent. Ujutro je na plaži obrlatio jednu malicu iz unutrašnjosti, koja je bila prvi put u svom mladom životu na moru, a tu istu večer, zaveo i drugu. Shvatio je, kako ima talent koji mu omogućava lako zavođenje i bio je oduševljen tim otkrićem. Lovište je bilo prepuno mladih djevojaka, ekskurzije su hrlile na more, još je to bila stara Juga i svi iz unutrašnjosti su dolazili na Jadran: izbor je bio neograničen, a konkurencija, prema Erosovom talentu, nikakva! Tog je ljeta "spavao" sa osam maloljetnica, kao što je i sam bio maloljetnik, ali maloljetnik, koji je u toj ranoj fazi svog života, otkrio životni poziv. Procvao je, postao od dječarca muškarac, doslovno preko noći! Vremena su bila lakša, pristupačnija, opuštenija, moto mladih bio je "Vodite ljubav, a ne rat" i on je svim srcem bio za to. Vodio je ljubav i volio je čin ljubavi, a da o ljubavi pojma nije imao. Nije ga ni zanimalo: smatrao je takvog što tricama, apstraktnim pitanjima kojima nije želio razbijati glavu. Važan je bio jedino užitak. Ništa više i ništa drugo! Užitak je postao njegov porok!

Promijenio se. Postao je opsjednut svojim izgledom. Vježbao je: održavao se u zavidnoj formi! I izgledao je upravo bogovski! Baš onako kako mnoge žene vole! Visok 180, težak 75 kg. bez imalo sala, sve sam mišić, sve zategnuto i čvrsto, širokog osmjeha, blistavih zuba na tamnom licu. Živa reklama uspješnog srcolomca!

Godine se vukle tromo, ali neumitno i nje ih se moglo zaustaviti, vremena su postala nekako drugačija, isto tako i ljudi, pa čak i ljeta: sve je nekako bilo isto, a opet drugačije. Eros je ostajao isti, bar je on tako mislio: svako je ljeto nestrpljivo očekivao "sezonu lova" i obilato je koristio. Ženama je bio neodoljiv kao dvadesetogodišnjak, pa i kao tridesetogodišnjak, ali vrijeme, taj neumoljivi faktor, činilo je svoje. Kosa je postajala malo rjeđa, pa se čak tu i tamo mogla ponekad vidjeti i sijeda vlas, koju bi Eros nemilosrdno čupao, poput tašte žene zgrožen njenom pojavom i odmah je uklanjajući. Kasnije je pribjegao i drugim sredstvima, očajničkim sredstvima: bojio je kosu, kriomice i napola se stideći, ali nije odustao od tih mjera, pomoću kojih je zadržavao mladoliki izgled. Nije shvaćao, da prirodu ne možeš lagati.

Nije mogao ukloniti sve posljedice protoka vremena. Ma koliko se on trudio, koža više nije izgledala onako lijepo-svježa kao nekada, bore oko očiju postale dublje, izražajnije, koža na vratu se nekako promijenila, postala crvenkasta. Svaki je dan pažljivo radio na uklanjanju fizičkih nedostataka i to mu postala glavna preokupacija! Vremena je imao napretek: svo vrijeme svijeta pripadalo mu je. Prijatelji iz djetinjstva su se poženili, stvarali obitelji, živjeli neki sasvim drugi život, potpuno nerazumljiv Erosu: ostao je sam, a nije to ni primijetio, sasvim zaokupljen svojim izgledom. Čudio se prijateljima, koji su kao oženjeni ljudi bili zadovoljni i nisu tražili avanture: Eros to nije mogao shvatiti! Zar promjena nije ono najbolje? Nepoznato? Novo? Zar to nije prava i jedina draž života?

Navršivši četrdesetu, doživio je nezamislivo: prošlo je čitavo ljeto, a on je uspio dovesti u svoj krevet samo dvije žrtve! Jer one su to bile u njegovim očima, samo žrtve, plijen: on je bio lovac, grabežljivac! Sve ostale žene, koje je svom svojom umješnošću lovio, sa osmjehom su ga odbile, blago, nježno, kao da ga žale i to ga je, taj njihov nježni postupak prema njemu, galebu i srcolomcu, velikom poznavatelju žena, kao prema nekom bespomoćnom djetetu, sasvim dotukao!

Dan je bio mlad, ljeto je bilo mlado, ali se Eros odjednom osjetio starim: pokupio je svoje stvari, napustio plažu i zatvorio se u svoju spavaću sobu, u kući roditelja, sa kojima je i dalje živio. Iz dobro sakrivenog područja, iza brda knjiga, izvukao je veliku kutiju i njen sadržaj prosuo po krevetu: slike, nebrojene fotografije žena, razlile su se bijelim plahtama. Eros ih je gledao, tuga ga obavijala: čitav je njegov život ležao razasut na bjelini ispred njega i on odjednom shvati koliko je sve to bilo uludo potraćeno vrijeme, isprazno, ništavno: ostavilo ga samog i praznog, pogleda i sjećanja uprtog u prošlost, u sjećanje; jedino što mu ostalo!

"Copyright © 2005. misko-nearh - zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora".

Nema komentara: